BAC

  • Conéctate...

9 d’Octubre, ahir, huí i sempre

Date: octubre 20, 2016 Author: editor general Categories: BAC, ESO, General, Infantil, Primaria

9 d’Octubre, ahir, huí i sempre

La data del 9 d’Octubre és molt important per a la nostra Comunitat, commemorem l’entrada a València de Jaume I, un fet important en la nostra història.

És bo saber la història del propi poble, son les nostres arrels, els motius pels quals ara som així.

Com era la ciutat que Jaume I va trobar en 1238? Com es degué sentir ell? Va conquerir una cuitat envoltada per una muralla on hi havia portes fortificades i arcs als carrers; algunes d’aquestes portes i aquestos arcs encara poden ser admirats en el dia de huí.

Així és com es van sentir els alumnes de Primària quan trobaren el corredor convertit en una ciutat medieval i al fons sobre la senyera a Jaume I, el Conqueridor.

Ha sigut un projecte d’etapa molt bonic, ja que aquesta data és motiu de festa.

És motiu de festa i de celebració, ja que és també el dia de Sant Dionís, i és propi d’aquest dia oferir a la persona estimada la mocadorà.

A Jaume I i a la Reina Na Violant d’Hongria ja els van oferir viandes i així, al s. XV es va convertir en costum regalar al 9 d’Octubre aquestos dolços.

La vespra de la festa era i és costum tirar cohets, però al s. XVIII, el rei  Carles III va prohibir llançar pirotècnia en aquesta celebració, aleshores el poble encara què no els va tirar, els va tenir presents en forma de tronador i piuleta.

I serà al s XIX quan van començar a embolicar els massapans en mocadors.

Als alumnes de Secundària els ha encantat aquesta costum, i a classe de Plàstica han tingut l’oportunitat de customitzar mocadors per regalar-los a les persones que estimen. I a classe de Valencià, però als laboratoris, han aprés a fer massapans, a tintar-los i a donar-los diverses formes: maduixes, creïlles, cols, taronges, carlotes, llimes, melons d’alger…ha estat un projecte col·laboratiu molt instructiu i deliciós.

 

Tags: ,

A %d blogueros les gusta esto: